top of page
Szukaj
  • Mgr.Iveta Michalková

VEREJNÁ KNIŽNICA MÁ BYŤ MIESTOM STRETÁVANIA SA A SPOLOČENSKÝM CENTROM KOMUNÍT




Oddelenie pre deti a mládež v OKDG po rekonštrukcii otvorené


Pandémia koronavírusu COVID-19 veľmi závažným spôsobom vstúpila do bežného života v celej našej spoločnosti a výrazne ovplyvnila chod i činnosť našich plánov. V Okresnej knižnici Dávida Gutgesela v Bardejove sa plánované rekonštrukčné práce rozbehli podľa harmonogramu dňa 15.7.2020. Do užívania širokej čitateľskej verejnosti boli odovzdané dňa 15.12.2020. Žiaľ, kvôli pretrvávajúcej nepriaznivej epidemiologickej situácii sa otvorenie konalo bez prítomnosti verejnosti. Slávnostný akt vykonali vedúca odboru financií PSK Ing. Dagmar Olekšáková, vedúca odboru kultúry PSK Mgr. Emília Antolíková a riaditeľka OKDG Mgr. Iveta Michalková.


 
" Potrebovali sme vytvoriť väčší a modernejší priestor pre našich detských čitateľov a tínedžerov, v ktorom by sa cítili príjemne a kde by mohli s radosťou zmysluplne tráviť svoj voľný čas. "
 

Budovy a priestorové vybavenie knižníc úzko súvisia s kvalitou poskytovania knižnično-informačných služieb. Knižnice dokážu kultivovať a pritiahnuť verejnosť vtedy, ak sú príťažlivé a hlavne pozývajúce.

Pravdou je, že oddelenie pre deti a mládež bolo v našej knižnici priestorovo poddimenzované a nespĺňalo štandardy, ktoré sa v súčasnosti vyžadujú. Žiadala sa, ba bola priam nevyhnutná celková rekonštrukcia druhého nadzemného podlažia. Mali sme víziu, poznali sme cieľovú skupinu a na základe tohto navrhli službu.

Potrebovali sme vytvoriť väčší a modernejší priestor pre našich detských čitateľov a tínedžerov, v ktorom by sa cítili príjemne a kde by mohli s radosťou zmysluplne tráviť svoj voľný čas.

Naše predstavy do podoby projektovej dokumentácie pripravil architektonický ateliér Olejár architekti s. r. o., konkrétne pani Ing. arch. Alenka Petejová. Stavbu realizovala bardejovská firma Dopravné staviteľstvo Bardejov , s. r. o. a stavebný dozor nad rekonštrukciou mal Ing. Jozef Pavličko.


 
" Veríme, že čitatelia sa u nás budú cítiť príjemne a budú nás radi navštevovať. "
 

V rámci celého projektu bola zrealizovaná prestavba pôvodného, už nevyhovujúceho hygienického zariadenia, vybudovalo sa aj nové sociálne zariadenie na prvom nadzemnom podlaží v hlavnej budove v priestoroch bývalého skladu. Skultúrnili sa existujúce kancelárie, výstavná sieň a chodbové priestory. Zrealizovala sa kompletná výmena dlažby, úprava stropov, vymaľovanie stien. Samozrejmosťou bola rekonštrukcia elektroinštalácie a výmena svietidiel.

Celková rekonštruovaná plocha predstavovala cca 410 m² a bola financovaná naším zriaďovateľom, Prešovským samosprávnym krajom v hodnote 165 066. 95 eur vrátane interiérového vybavenia.

Zmenil sa celý vizuál druhého nadzemného podlažia, ktorý návštevníkov určite prekvapí. Celý priestor je vybavený novým nábytkom. Na oddelení pre deti a mládež vznikla zóna pre realizáciu nových nápadov. Vznikol priestor pre prácu s 3D-tlačiarňou – fablab.

Veríme, že čitatelia sa u nás budú cítiť príjemne a budú nás radi navštevovať. Deti si tu nájdu množstvo knižných noviniek, encyklopédií, spoločenské hry. Prekvapením i lákadlom pre našich najmenších je veľké akvárium, v ktorom si nájdu tú svoju rybičku.

Kultúrno-vzdelávacie podujatia sú už neodmysliteľnou súčasťou knižničnej práce. OKDG v Bardejove organizuje aktivity na podporu a propagáciu čítania a literatúry. Väčšina týchto podujatí je venovaná deťom a mládeži, kde im na rozvoj čitateľskej gramotnosti ponúkame tvorivé dielne, zážitkové čítanie, dramatizácie rozprávok a povestí, kvízy, literárne súťaže a iné.

Prajem si, aby sme boli v budúcnosti, v lepších časoch, viac viditeľní. Máme ambíciu stať sa „obývačkou mesta.“ Chceme, aby si každý návštevník či čitateľ u nás našiel to svoje. Mal by vedieť, že si k nám nepríde len vypožičať knihu, ale má možnosť stretnúť sa na čitateľskej besede so spisovateľom, vypočuť si prednášku či zúčastniť sa rôznych diskusií.

Celé budovy, ale aj priestory knižníc si na Slovensku zaslúžia pozornosť, lebo vypovedajú o stave modernej a vzdelanej slovenskej spoločnosti ako takej.


Tešíme sa na vás všetkých!


Mgr. Iveta Michalková

riaditeľka OKDG




18 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

E - knihy

bottom of page